Links Instrumentarium Contact

Biografie

Raymond Vievermanns werd in 1963 in het Limburgse Nieuwenhagerheide geboren en kwam al vroeg in aanraking met de amateur-fanfare wereld. Samen met zijn vader ging hij spelen bij het zeer gerenommeerde Fanfarekorps Eendracht in zijn geboortedorp. Aan de Heerlense muziekschool kreeg hij les van Noël Speetjens. Ook de dirigent van het fanfarekorps, Guus Erkens, droeg zijn aandeel bij aan de muzikale ontwikkeling. Tot zijn 18e levensjaar speelde hij bugel (flügelhorn), totdat hij werd aangenomen op het Maastrichts Conservatorium.

Foto rechts: Raymond Vievermanns en Ruud Visser (Het Brabants Orkest) voor het orgel in de Grote Kerk te Breda

Daar ging hij hoofdvak trompet studeren bij Wim Groot, de toenmalige solo-trompettist van het Koninklijke Concertgebouw Orkest te Amsterdam. Na diens pensioen kwam hij terecht bij Theo Wolters waarbij hij in 1986 het docerend en 1988 het uitvoerend musicus-diploma behaalde. Bij Martin Koekelkoren en Sef Pijpers studeerde hij HaFa-directie.
Tijdens zijn studie speelde hij in diverse ensembles. Ensemble Contraint speelde vooral twintigste-eeuwse kamermuziek en specialiseerde zich in muziektheater-programma's speciaal voor kinderen. Bij het Nationaal Jeugd Orkest van Nederland speelde hij jarenlang 1e trompet en maakte tournee's door verschillende Europese landen en kwam in aanraking met het grote symfonische repertoire.

Al voor zijn afsluitende examens kreeg hij een baan bij de toenmalige Amsterdamse Politiekapel die onder leiding stond van Gerrit Fokkema. Toen dit orkest jammer genoeg werd opgeheven kwam er een baan als plaatsvervangend eerste trompettist bij Het Brabants Orkest vrij. In 1988 benoemde men hem in deze functie. Inmiddels is hij werkzaam als eerste trompettist.

In 1992 was hij op uitnodiging van het toenmalige Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van Nederland een jaar werkzaam in Yogyakarta aan het Institut Seni Indonesia. Met verschillende ensembles maakte hij een uitgebreide tournee langs verschillende Indonesische hoofdsteden en promootte hierdoor de koperblaasmuziek in Indonesië.


Ansambel Tiup Logam (koperensemble) van het Institut Seni Indonesia Yogyakarta, van links naar rechts: Agung Prasetyo (bastuba) Taryadi (trompet)Raymond Vievermanns (trompet) Yunus (hoorn) en Joko Suprayitno (trombone).

Gedurende 6 jaar maakte hij vast deel uit van het koperensemble "Flexibel Brass" dat was samengesteld uit vooraanstaande koperblazers en slagwerkers uit verschillende symfonieorkesten uit Nederland en Duitsland. In 1997 maakte het ensemble de cd "The power of Brass" die is uitgegeven door het World Wind Music label (e-mail: mirawwm@xs4all.nl).

Als hoofdvak- en methodiekdocent trompet is Raymond verbonden aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, een onderdeel van de Fontys Hogeschool Brabant.

Foto: Raymond Vievermanns & Jan van de Laar


Samen met organist Jan van de Laar speelt hij originele muziek voor trompet en orgel. Naast het gangbare barok en moderne repertoire geniet in het bijzonder de Nederlandse Muziek een voorkeur.

home